Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Τι εξοπλισμό και πόσο χώρο χρειάζομαι για να φτιάξω μπύρα στο σπίτι;

Ο απολύτως αναγκαίος εξοπλισμός αποτελείται από έναν κάδο ζύμωσης χωρητικότητας 18-30 λίτρων με καπάκι, βρυσάκι και αεροπαγίδα, μια κουτάλα για να ανακατεύουμε το γλεύκος, μια βαλβίδα εμφιάλωσης για να γεμίζουμε μπουκάλια και ένα ταπωτικό για να τα κλείνουμε. Ο κάδος ζύμωσης 30 λίτρων έχει διαστάσεις περίπου 35x35cm, τα υπόλοιπα εξαρτήματα χωράνε μέσα στον κάδο και όλα μαζί μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα μικρό ντουλάπι.


Τι υλικά θα χρειαστώ για μια παρτίδα μπύρας και πόσα λίτρα μπορώ να φτιάξω;

Η πιο εύκολη μέθοδος ζυθοποίησης είναι το beerkit. Αποτελείται από μια κονσέρβα με έτοιμο συμπυκνωμένο γλεύκος για παραγωγή περίπου 20 λίτρων μπύρας, και ένα φακελάκι μαγιά. Το μόνο που θα χρειαστούμε επιπλέον είναι περίπου ένα κιλό δεξτρόζη (εναλλακτικά ξηρό εκχύλισμα βύνης, έτοιμο enhancer ή απλή καστανή ζάχαρη).


Ποιο είναι το κόστος για να αγοράσω βασικό εξοπλισμό και υλικά για την πρώτη μου μπύρα;

Με συνολικό κόστος περίπου 35 ευρώ μπορούμε να προμηθευτούμε τον απολύτως αναγκαίο εξοπλισμό και υλικά για να φτιάξουμε την πρώτη μας παρτίδα. Αγοράζοντας τον πλήρη βασικό εξοπλισμό, ο οποίος περιέχει και βασικά εξαρτήματα που θα διευκολύνουν την διαδικασία της ζυθοποίησης, το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 70 ευρώ μαζί με τα υλικά.


Αν ξεκινήσω σήμερα, σε πόσο καιρό θα είναι έτοιμη για κατανάλωση η μπύρα μου;

Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται για να ξεκινήσουμε να καταναλώνουμε την μπύρα που φτιάξαμε, είναι 2 με 4 εβδομάδες. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 5 με 10 μέρες, ενώ μετά την εμφιάλωση θα χρειαστεί άλλη μια εβδομάδα τουλάχιστον για να παραχθεί το ανθρακικό. Αναλόγως βέβαια τον τύπο μπύρας και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η ωρίμανση ακόμα και για αρκετές εβδομάδες μέσα στο μπουκάλι, μπορεί να βελτιώσει δραματικά τα χαρακτηριστικά της μπύρας.


Πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα;

Ακόμα και το πιο απλό και οικονομικό beerkit, θα δώσει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τις γνωστές εμπορικές μπύρες που κυκλοφορούν ευρέως στην ελληνική αγορά. Όλες οι σπιτικές μπύρες έχουν γεύση και άρωμα. Μπαίνοντας σε πιο προχωρημένες μεθόδους ζυθοποίησης από το beerkit, δηλαδή με extracts ή all grain, πραγματικά δεν υπάρχει όριο στην ποιότητα που μπορεί να φτάσει μια χειροποίητη μπύρα. Με την κατάλληλη συνταγή και τεχνική, μπορεί κανείς να φτιάξει στο σπίτι του μπύρα καλύτερη και από τις κορυφαίες παγκοσμίως ζυθοποιίες.


Δεν βρίσκω την βύνη που λέει η συνταγή μου, γιατί;

Η κάθε εταιρία που παράγει βύνη για εμπορικούς λόγους  ονοματίζει το κάθε προϊόν της με δικό της όνομα. Αυτό σημαίνει ότι δύο βύνες ίδιες ή πολύ κοντινές σε χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν διαφορετικό όνομα. Συνήθως αυτό συμβαίνει με τις ειδικές βύνες όπως οι caramel ή crystal. Αν γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της βύνης που θέλετε (πχ caramel με χρώμα 30EBC) πολύ εύκολα μπορείτε να αντιληφθείτε και να τις αντιστοιχήσετε με οποιασδήποτε άλλης εταιρείας  από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας