Λεξιλόγιο
Απολύμανση (sanitation): Η μείωση των μικροοργανισμών σε αμελητέα επίπεδα.
Αποστείρωση (sterilization): Η εξάλειψη κάθε μικροοργανισμού με χημικά ή φυσικά μέσα.
Γλεύκος (wort): Το διάλυμα βύνης και νερού που βράζεται πριν τη ζύμωση. Πριν τον βρασμό ονομάζεται "γλυκό γλεύκος", ενώ μετά τον βρασμό με λυκίσκο ονομάζεται "πικρό γλεύκος".
Ζύμωση (fermentation): Η μετατροπή των ζυμώσιμων σακχάρων της βύνης σε μπύρα.
Κατακάθι (trub): Το ίζημα στον πάτο του δοχείου ζύμωσης, που αποτελείται από υπολλείματα των πρώτων υλών και της ζύμωσης.
Λυκίσκος (hops): Φυτό που καλλιεργείται σε ψυχρά κλίματα και του οποίου ο καρπός χρησιμοποιείται στη ζυθοποίηση.
Μετάγγιση (racking): Η προσεκτική μεταφορά του γλεύκους από το δοχείο ζύμωσης σε νέο δοχείο ή μέσο εμφιάλωσης.
Πυκνότητα (gravity): Περιγράφει την περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα.
Ale: H μπύρα που έχει ζυμωθεί με αφροζύμωτη μαγιά.
Lager: Η μπύρα που έχει ζυμωθεί με βυθοζύμωτη μαγιά.
Συντομογραφίες και μονάδες μέτρησης
ABV (Alcohol By Volume): Η επί τοις εκατό περιεκτικότητα αλκοόλ κατά όγκο. Πρόκειται για την συνηθέστερη μονάδα μέτρησης αλκοόλ, και συναντάται και ως «alc/vol».
ABW (Alcohol By Weight): Η επί τοις εκατό περιεκτικότητα αλκοόλ κατά βάρος.
DME (Dry Malt Extract): Ξηρό εκχύλισμα βύνης σε μορφή σκόνης. Συναντάται και ως «spraymalt».
FG (Final Gravity): Η τελική πυκνότητα του γλεύκους, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης.
IBU (International Bittering/Bitterness Units): Η διεθνής μονάδα μέτρησης για την πικράδα του λυκίσκου. Μία μονάδα IBU ορίζεται ως ένα χιλιοστόγραμμο ισομερισμένων άλφα-οξέων ανά λίτρο μπύρας.
LME (Liquid Malt Extract): Υγρό εκχύλισμα βύνης, συμπυκνωμένο σε παχύρρευστη μορφή.
OG (Original Gravity): Η αρχική πυκνότητα του γλεύκους, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ζύμωσης.