Η μουστάρδα φτιάχνεται πολύ εύκολα στο σπίτι, προσφέρει αμέτρητες παραλλαγές και τρόπους να πειραματιστούμε, τόσο με μπαχαρικά και αρωματικά, όσο και με διαφορετικές μπύρες. Για τη δική μου συνταγή επέλεξα μια σπιτική Imperial IPA, όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε τύπο μπύρας θέλουμε. Συνήθως παίρνουμε καλύτερο αποτέλεσμα με πιο βυνώδεις μπύρες που θα αντισταθμίσουν την οξύτητα από το μηλόξυδο και τους πικάντικους σιναπόσπορους, αλλά οτιδήποτε μπύρα και να χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να ισορροπήσουμε το τελικό αποτέλεσμα ρυθμίζοντας το αλάτι και το μέλι. Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε, είναι πως αν μια μπύρα (ή οποιοδήποτε ποτό) δεν μας ικανοποιεί στο ποτήρι, τότε δεν είναι καλό ούτε για την μαγειρική μας. Χρησιμοποιώντας ένα ποτό κακής ποιότητας στο μαγείρεμα, σίγουρα δεν θα συνεισφέρει θετικά στο τελικό αποτέλεσμα. Μην λυπάστε να χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα μια καλή μπύρα, η καλή ποιότητα στις πρώτες ύλες είναι που κάνει τη διαφορά, ειδικά στις συνταγές που βασίζονται σε λίγα μόνο συστατικά.

Υλικά για ένα βάζο 500ml

  • 70g σινάπι κίτρινο
  • 70g σινάπι μαύρο
  • 120ml μπύρα
  • 120ml μηλόξυδο
  • 1 tsp αλάτι
  • 2-3 tbsp μέλι

IMG_62311. Τοποθετούμε τους σιναπόσπορους σε ένα μπολ, στην αναλογία που θέλουμε. Στη δική μου συνταγή έχω προσθέσει 50% κίτρινο και 50% μαύρο, μπορούμε όμως να μειώσουμε το μαύρο σινάπι στο 15-20% αν θέλουμε πιο mild τη μουστάρδα, ή να το αυξήσουμε αντίστοιχα αν τη θέλουμε πιο πικάντικη.

2. Προσθέτουμε τη μπύρα και το ξύδι. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τους σιναπόσπορους να μουλιάσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 8 με 24 ώρες.

3. Αφού οι σιναπόσποροι έχουν απορροφήσει τα υγρά, τους μεταφέρουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε μέλι, αλάτι και αν θέλουμε άλλα αρωματικά και μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Στη δική μου συνταγή πρόσθεσα ένα καυτερό μείγμα από πιπεριές Devil’s Tongue, Orange Habanero και Red Savina Habanero.

IMG_6309-Edit4. Πολτοποιούμε το μείγμα στο βαθμό που θέλουμε. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο νερό ή μπύρα. Δοκιμάζουμε τη γεύση της μουστάρδας και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι, μέλι ή μπαχαρικά. Αυτή τη στιγμή το ξύδι θα είναι λίγο πιο αισθητό, δεν μας ανησυχεί όμως καθώς θα μαλακώσει στις πρώτες μέρες μέσα στο βαζάκι. Μπορούμε επίσης να κρατήσουμε μερικούς σιναπόσπορους στην άκρη και να τους ρίξουμε στο μπλέντερ προς το τέλος του αλέσματος, ώστε να μην πολτοποιηθούν τελείως και να δώσουμε πιο ενδιαφέρουσα υφή και όψη στην μουστάρδα.

5. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε βάζο, το κλείνουμε και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για μία ή δύο μέρες ακόμη ώστε να «δέσει». Όσο περισσότερο μένει εκτός ψυγείου, τόσο πιο πικάντικη αίσθηση αποκτάει, οπότε στο διάστημα αυτό μπορούμε να δοκιμάζουμε, και εφ’ όσον το αποτέλεσμα είναι εκεί που το θέλουμε, να μεταφέρουμε το βάζο στο ψυγείο.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, το κόστος πολύ χαμηλό, και η ωρίμανση διαρκεί μόνο 1-2 μέρες, οπότε μπορούμε να φτιάχνουμε μικρή ποσότητα κάθε φορά που χρειαζόμαστε. Bonus στην διαδικασία, είναι πως η συνταγή χρειάζεται μόνο 120ml μπύρας, οπότε το υπόλοιπο μπουκάλι αφού το ανοίξαμε μπορούμε να το πιούμε ετοιμάζοντας τη μουστάρδα μας. Γευστικά, το αποτέλεσμα της σπιτικής μουστάρδας, ειδικά όταν μετά από λίγο πειραματισμό φέρουμε τη συνταγή ακριβώς στα γούστα μας, είναι τόσο καλό που σίγουρα δεν θα θελήσεις να την ξαναγοράσεις έτοιμη.

Απάντηση