Πολύ σύντομα μετά από το πρώτο βήμα που είναι το έτοιμο κιτ, όλοι αναζητούν το κάτι παραπάνω στο να δημιουργήσουν την δική τους μπύρα, βάζοντας λίγάκι από τον χαρακτήρα τους. Η ζυθοποίηση με εκχυλίσματα (mx από το αγγλικό malt extract ή  partial mash, αφού κάνουμε μερικό mashing-σακχαροποίηση κάποιες φορές) είναι μια αρκετά απλή διαδικασία σε […]

Συνέχεια →

Πιάνεις ποτήρι, μπουκάλι ανοιχτήρι. Το ακουμπάς στο τραπεζάκι του σαλονιού με το βλέμμα στραμμένο στην τηλεόραση. Το ανοιχτήρι παίρνει θέση πάνω στο καπάκι και «ΠΑΑΑΦΦΦ» ο ήχος υπερβολικά δυνατός  για φυσιολογικός και ξαφνικά το σαλόνι έχει γεμίσει μπύρα παντού ενώ το μπουκάλι πιτσιλάει και αφρίζει ασταμάτητα … Ο χειρότερος εφιάλτης μέχρι η σύζυγος, μητέρα ή […]

Συνέχεια →

Μου κόλλησε η ζύμωση!!! Το έχουμε ακούσει απο τον πιο πρωτάρη μεχρι τον πιο πεπειραμένο ερασιτέχνη ζυθοποιό ακολουθούμενο απο ένα βλεμα ανησυχίας καθώς δεν πέτυχε το αποτέλεσμα, αλλά το χειρότερο είναι ο φόβος της έναρξης ζύμωσης μέσα στα μπουκάλια που ως γνωστό παράγουν μπυροβομβίδες Κατ αρχήν ποιές είναι οι ενδείξεις και ποιές οι αποδέιξεις για […]

Συνέχεια →

Η μονολεκτική απάντηση στην ερώτηση του τίτλου, είναι «οπωσδήποτε». Η προετοιμασία της μαγιάς πριν την προσθήκη στο γλεύκος είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στάδιο, στο οποίο πολλοί νέοι στον χώρο της ζυθοποίησης συχνά δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ένα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα των αρχάριων ζυθοποιών: «έχουν περάσει δύο μέρες και η ζύμωση δεν ξεκινάει». Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα εντοπίζεται στη μαγιά και μπορεί να έχει προκληθεί από έλλειψη ενυδάτωσης, από έλλειψη οξυγόνου, από επαφή της μαγιάς με πολύ καυτό νερό, ή από πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή θερμοκρασία γλεύκους. Σε σπανιότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα μιας ζύμωσης που δεν ξεκινάει μπορεί να εντοπίζεται σε διαρροή πίεσης στον κάδο ζύμωσης, σε μόλυνση, ή σε άλλες αιτίες. Θα πρέπει να θυμόμαστε λοιπόν, ότι στόχος του ζυθοποιού για το στάδιο της ζύμωσης είναι να προσθέσει στο γλεύκος υγιή μαγιά, με όσο το δυνατόν περισσότερα ζωντανά κύτταρα, σωστά προετοιμασμένη και ενεργοποιημένη, και μετά την προσθήκη της στο γλεύκος να της παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες πολλαπλασιασμού και μεταβολισμού, δηλαδή ένα γλεύκος περιεκτικό σε θρεπτικά συστατικά και σε κατάλληλο εύρος θερμοκρασίας. Φροντίζοντας για την σωστή προετοιμασία και χρήση της μαγιάς, θα εξασφαλίσουμε ότι ξεκινάμε τη ζύμωση με τις καλύτερες προϋποθέσεις, έχοντας πολλά και υγιή κύτταρα μαγιάς, ενεργοποιημένα και έτοιμα να μετατρέψουν το γλεύκος μας σε νόστιμη μπύρα.

Συνέχεια →

Η μουστάρδα φτιάχνεται πολύ εύκολα στο σπίτι, προσφέρει αμέτρητες παραλλαγές και τρόπους να πειραματιστούμε, τόσο με μπαχαρικά και αρωματικά, όσο και με διαφορετικές μπύρες. Για τη δική μου συνταγή επέλεξα μια σπιτική Imperial IPA, όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε τύπο μπύρας θέλουμε. Συνήθως παίρνουμε καλύτερο αποτέλεσμα με πιο βυνώδεις μπύρες που θα αντισταθμίσουν την οξύτητα από το μηλόξυδο και τους πικάντικους σιναπόσπορους, αλλά οτιδήποτε μπύρα και να χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να ισορροπήσουμε το τελικό αποτέλεσμα ρυθμίζοντας το αλάτι και το μέλι. Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε, είναι πως αν μια μπύρα (ή οποιοδήποτε ποτό) δεν μας ικανοποιεί στο ποτήρι, τότε δεν είναι καλό ούτε για την μαγειρική μας. Χρησιμοποιώντας ένα ποτό κακής ποιότητας στο μαγείρεμα, σίγουρα δεν θα συνεισφέρει θετικά στο τελικό αποτέλεσμα. Μην λυπάστε να χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα μια καλή μπύρα, η καλή ποιότητα στις πρώτες ύλες είναι που κάνει τη διαφορά, ειδικά στις συνταγές που βασίζονται σε λίγα μόνο συστατικά.

Συνέχεια →

Το Ale Box στηρίζει κάθε εκδήλωση που αφορά την ποιοτική μπύρα και την οικιακή ζυθοποίηση. Έτσι λοιπόν, το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου, στηρίζουμε τον διαγωνισμό ερασιτεχνικής ζυθοποίησης του Σύλλόγου Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος. Μεγάλος χορηγός του διαγωνισμού είναι η μικροζυθοποιία Voreia, η οποία θα βραβεύσει τον νικητή με χρηματικό έπαθλο και ζυθοποίηση της νικήτριας συνταγής. Η κατηγορία για τις συνταγές που θα συμμετάσχουν είναι Smoked Amber Ale, ένα καπνιστό είδος μπύρας με πολλές γευστικές υποσχέσεις.

Συνέχεια →

Βασικός υπολογισμός σε κάθε συνταγή μπύρας, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, αποτελεί και η πικράδα της. Σε αυτό το θέμα, φαίνεται πως για πρώτη φορά καταφέραμε να συμφωνήσουμε παγκοσμίως στην χρήση μίας και μόνο συγκεκριμένης κλίμακας, πράγμα το οποίο δηλώνει και το όνομά της: International Bittering Units (IBU). Η μονάδα IBU είναι εξαιρετικά πολύπλοκη στην μέτρησή της, αλλά και εξαιρετικά πρακτική, καθώς δεν περιγράφει απλώς την περιεκτικότητα της μπύρας σε πικρικές ουσίες προερχόμενες από τον λυκίσκο (κυρίως ισοχουμουλόνη και α-πικρικά οξέα), αλλά έχει δημιουργηθεί πάνω σε μια εμπειρική συνάρτηση έπειτα από συσχετισμό αυτής της περιεκτικότητας με την αντιληπτή πικράδα κατά τη δοκιμή δειγμάτων. Με άλλα λόγια, η κλίμακα IBU δεν μας περιγράφει την πικράδα της μπύρας μόνο με βάση την ποσότητα πικρικών ουσιών που περιέχει, αλλά και με βάση την πικράδα που αντιλαμβανόμαστε τελικά όταν πίνουμε.

Συνέχεια →

Το Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015, το Ale Box διοργανώνει ανταλλαγή σπιτικής μπύρας. Καθώς είναι το πρώτο μας event, αποφασίσαμε να κάνουμε μια βραδιά σε φιλικό κλίμα, να μαζευτούμε σαν μια μεγάλη παρέα σε ένα από τα αγαπημένα μας στέκια, τον «Κούκο», και αφού καταναλώσουμε τις μπύρες, τα λουκάνικα και τα συνοδευτικά του, να ανταλλάξουμε τις σπιτικές μας μπύρες.

Για την ανταλλαγή, δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς το είδος, την μέθοδο ζυθοποίησης ή την ποσότητα. Είτε έχεις φτιάξει beerkit, είτε all-grain, είτε έχεις δυο μπουκάλια, είτε δυο καφάσια, μπορείς να τα φέρεις, να τα μοιράσεις στους υπόλοιπους και να πάρεις τις δικές τους μπύρες. Σκοπός μας δεν είναι να συγκρίνουμε ή να διαλέξουμε τις καλύτερες, αλλά να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις, συνταγές και tips. Οι αρχάριοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν της δημιουργίες των πιο έμπειρων ζυθοποιών, αλλά και να πάρουν γνώμες και συμβουλές για τις δικές τους πρώτες απόπειρες. Και φυσικά, όλοι θα φύγουμε με μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικές μπύρες.

Συνέχεια →

Αρπάζουμε την ευκαιρία να πούμε δυο λόγια, μιας και αποκτήσαμε φωνή μέσα από το δικό μας site πέρα από τα κοινωνικά μέσα (πχ Facebook), τα οποία χρησιμοποιούμε ενεργά, αλλά δεν έχουν όλοι πρόσβαση.

Το Ale Box ήρθε ως φυσική συνέχεια της δραστηριότητάς μας τα τελευταία χρόνια ως homebrewers. Ο Νίκος και εγώ, καθημερινά συζητούσαμε αστειευόμενοι το ενδεχόμενο να ανοίξουμε ζυθοποιείο, brewpub, μπυραρία, όπως όλοι μας άλλωστε, αλλά ποτέ brewshop. Η σκέψη ήρθε όταν ψάχναμε νέα πράγματα πέρα από βύνες, λυκίσκους και μαγιές, πιο περίπλοκα, πιο δυσεύρετα ή πιο εξωτικά. Και έτσι, μετά από άλλη μία πρότασή του, που πήρα στα αστεία φέτος τον Φλεβάρη (η οποία μου πήρε 15 μέρες να την λάβω σοβαρά υπόψιν), ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τί χρειάζεται για να στηθεί όλο αυτό.

Συνέχεια →

Μία από τις πρώτες μετρήσεις που μαθαίνει να παίρνει κάθε ζυθοποιός, είναι η μέτρηση της πυκνότητας του γλεύκους. Οι διαφορετικές κλίμακες και οι μεταξύ τους μετατροπές, μπορεί να μπερδέψουν τον αρχάριο. Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, είναι πως οι κλίμακες που έχουν καθιερωθεί (SG, Brix, Plato), δεν είναι διαφορετικές μονάδες μέτρησης για το ίδιο μέγεθος, αλλά εκφράζουν αρκετά διαφορετικές έννοιες.

Συνέχεια →