Custom κιτ οικιακής ζυθοποίησης
  • Custom κιτ ζυθοποίησης

Φτιάξε το δικό σου κιτ ζυθοποίησης, επιλέγοντας τα μέρη εξοπλισμού που θέλεις. Για αγορά πλήρους κιτ μπορείς να διαλέξεις το πλήρες κιτ ζυθοποίησης και να επωφεληθείς με 10€ έκπτωση.


Κάδος ζύμωσης

Κάθε κάδος ζύμωσης (βασικός και δεύτερος) είναι πλήρης, με ένδειξη λίτρων, βρυσάκι, φλάντζα και αεροπαγίδα. Ο πρώτος κάδος ζύμωσης περιλαμβάνεται πάντα στο custom κιτ. Ο δεύτερος κάδος μας επιτρέπει να μεταγγίσουμε το γλεύκος μετά το τέλος της ζύμωσης, αφήνοντας πίσω το κατακάθι που έχει δημιουργηθεί στον πάτο. Μας επιτρέπει να προσθέσουμε λυκίσκο για dry hopping ή άλλα πρόσθετα αρωματικά, καθώς και να ανακατέψουμε τα σάκχαρα εμφιάλωσης ώστε να γεμίσουμε τα μπουκάλια μας με όσο το δυνατόν πιο καθαρή μπύρα χωρίς ίζημα. Μπορεί να γίνει ζυθοποίηση χρησιμοποιώντας μόνο έναν κάδο, όμως ο δεύτερος κάδος αποτελεί πολύ χρήσιμη προσθήκη στον εξοπλισμό μας και συστήνεται σε κάθε κιτ ζυθοποίησης.


Αναδευτήρας

Ένας αναδευτήρας είναι απαραίτητος για το ανακάτεμα του γλεύκους, δεν χρειαζόμαστε όμως κάτι εξειδικευμένο. Οποιοσδήποτε αναδευτήρας είναι αρκετός, αρκεί να είναι κατάλληλος για τρόφιμα, να έχει μεγάλο μήκος ώστε να φτάνουμε στον πάτο του κάδου και να είναι ανθεκτικός σε υψηλές θερμοκρασίες.


Θερμόμετρο

Το αυτοκόλλητο θερμόμετρο τοποθετείται στον κάδο ζύμωσης και μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την θερμοκρασία του γλεύκους. Αποτελεί σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού, κυρίως για τον βασικό μας κάδο, καθώς οι μεγάλες αποκλίσεις από το εύρος θερμοκρασίας που χρειάζεται η μαγιά μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ανεπιθύμητες γεύσεις, ανεπαρκή ή και ανεπιτυχή ζύμωση. Για τον δεύτερο κάδο δεν είναι απαραίτητο το αυτοκόλλητο θερμόμετρο, καθώς το γλεύκος θα μεταφερθεί εκεί αφού έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση. Το γυάλινο και το ψηφιακό θερμόμετρο αποτελούν προαιρετικό μέρος του εξοπλισμού, και θα μας βοηθήσουν να πάρουμε μέτρηση με μεγαλύτερη ακρίβεια, συνήθως στο στάδιο παρασκευής του γλεύκους ή στην παρασκευή starter για την μαγιά.


Πυκνόμετρο

Είναι το όργανο μέτρησης που θα μας βοηθήσει να βεβαιωθούμε για την ολοκλήρωση της ζύμωσης, και θα μας επιτρέψει να υπολογίσουμε το αλκοόλ που περιέχει η μπύρα μας. Πρόκειται για ένα πολύ βασικό εργαλείο για κάθε ζυθοποιό, δεν είναι όμως αναγκαίο για την παραγωγή της μπύρας. Εφ' όσον ακολουθήσουμε πιστά τις δοσολογίες της συνταγής ή του beerkit, μπορούμε να υποθέσουμε κατά προσέγγιση το τελικό αλκοόλ. Ο σωλήνας που συνοδεύει το πυκνόμετρο χρησιμοποιείται για να πάρουμε από το βρυσάκι του κάδου ένα μικρό δείγμα από το γλεύκος, μέσα στο οποίο βυθίζουμε το πυκνόμετρο για να μετρήσουμε την πυκνότητά του.


Σωλήνας μετάγγισης και μειωτήρας ιζήματος

Ο σωλήνας μετάγγισης δεν αποτελεί αναγκαίο κομμάτι του εξοπλισμού, μας βοηθάει όμως να μεταφέρουμε το γλεύκος στον δεύτερο κάδο με μεγαλύτερη ευκολία, συνδέοντας τα βρυσάκια μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία γίνεται πιο ξεκούραστα, και κυρίως, έχοντας κλειστά τα καπάκια των κάδων, προστατεύοντας έτσι το γλεύκος από έκθεση σε οξυγόνο και από πιθανές μολύνσεις. Έχοντας εφαρμόσει έναν μειωτήρα ιζήματος στο βρυσάκι του κάδου, η μετάγγιση του γλεύκους γίνεται χωρίς να αναταράξουμε το ίζημα στον πάτο του κάδου, συνεπώς παίρνουμε πολύ πιο καθαρό και διαυγές γλεύκος.


Απολυμαντικό

Η σωστή απολύμανση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη παρτίδα χωρίς μολύνσεις, συνεπώς η χρήση ενός απολυμαντικού προϊόντος είναι απαραίτητη. Το Chemipro OXI χρειάζεται καυτό νερό για την εφαρμογή του. Το Star San λειτουργεί με κρύο νερό και μια μικρή δοσολογία αρκεί για να παράγει μεγάλη ποσότητα αφρού με απολυμαντικές ιδιότητες. Το Saniclean έχει παρόμοια εφαρμογή με το Star San, με τη διαφορά ότι δεν αφρίζει. Και τα τρία απολυμαντικά είναι εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή, και δεν χρειάζονται ξέβγαλμα.


Καθαρισμός μπουκαλιών

Για την περίπτωση που έχουμε χρησιμοποιημένα μπουκάλια με ξεραμένα υπολείμματα στο εσωτερικό τους, μια βούρτσα μπουκαλιών είναι αναγκαία για τον σωστό καθαρισμό τους. Η απολύμανση των μπουκαλιών μπορεί να γίνει σε ένα μεγάλο δοχείο με απολυμαντικό διάλυμα, όπου θα βυθίζουμε λίγα λίγα τα μπουκάλια. Το φιαλοκαθαριστικό ψεκασμού κάνει πιο γρήγορη και εύκολη αυτή την διαδικασία, ειδικά αν έχουμε μεγάλο αριθμό μπουκαλιών, αφού με ένα γρήγορο πάτημα στο ακροφύσιο, το απολυμαντικό ψεκάζεται σε όλο το εσωτερικό του μπουκαλιού. Το στεγνωτικό μπουκαλιών είναι επίσης ένα προϊόν που δεν είναι αναγκαίο μέρος του εξοπλισμού, όμως μας βοηθάει ιδιαίτερα στο πρακτικό κομμάτι της απολύμανσης, εξοικονομώντας χώρο για το στέγνωμα των φιαλών και διατηρώντας τα αποστειρωμένα μπουκάλια καθαρά μέχρι το τέλος της εμφιάλωσης.


Βαλβίδα εμφιάλωσης

Εφαρμόζεται στο βρυσάκι του κάδου, και πιέζοντάς την στον πάτο του μπουκαλιού, το γεμίζει με μπύρα από κάτω προς τα πάνω. Έτσι η μπύρα δεν οξυγονώνεται, προστατεύεται από μολύνσεις και δεν αφρίζει. Επιπλέον, αφαιρώντας την βαλβίδα από το μπουκάλι αφού το γεμίσουμε, η στάθμη της μπύρας κατεβαίνει ακριβώς στο επίπεδο που πρέπει, δημιουργώντας τον κατάλληλο χώρο με αέρα που απαιτείται στον λαιμό του μπουκαλιού, για την αποφυγή μεγάλης πίεσης μέσα στην φιάλη. Μπορούμε να γεμίσουμε τα μπουκάλια μας και χωρίς τη βαλβίδα, ανοιγοκλείνοντας το βρυσάκι του κάδου, κρατώντας το μπουκάλι πλάγια για να μην αφρίζει και προσέχοντας να αφήνουμε 3-4 δάχτυλα αέρα στον λαιμό, όμως η βαλβίδα θα κάνει πολύ πιο εύκολη και ασφαλή τη διαδικασία, συνεπώς είναι ένα μέρος του εξοπλισμού που συνιστάται.


Ταπωτικό και καπάκια

Όλα τα ταπωτικά είναι εξίσου αποτελεσματικά και εύκολα στη χρήση. Για να εμφιαλώσουμε τα μπουκάλια μας τοποθετούμε το καπάκι πάνω στο μπουκάλι και πιέζουμε με το ταπωτικό. Χρησιμοποιώντας το ταπωτικό χειρός θα πρέπει να κρατάμε σταθερή την φιάλη, ενώ το επιτραπέζιο ταπωτικό προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευκολία στην διαδικασία της εμφιάλωσης.

Custom κιτ ζυθοποίησης

  • Κωδικός Προϊόντος: EBRCK
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 13,90€


Διαθέσιμες Επιλογές