Πιάνεις ποτήρι, μπουκάλι ανοιχτήρι. Το ακουμπάς στο τραπεζάκι του σαλονιού με το βλέμμα στραμμένο στην τηλεόραση. Το ανοιχτήρι παίρνει θέση πάνω στο καπάκι και “ΠΑΑΑΦΦΦ” ο ήχος υπερβολικά δυνατός  για φυσιολογικός και ξαφνικά το σαλόνι έχει γεμίσει μπύρα παντού ενώ το μπουκάλι πιτσιλάει και αφρίζει ασταμάτητα … Ο χειρότερος εφιάλτης μέχρι η σύζυγος, μητέρα ή φίλη να έρθει και να δει το χαμό… Σίγουρα σου έχει συμβεί τουλάχιστον μία φορά ένα τέτοιο άφρισμα ή μπουκάλια που σπάνε από υπερβολική πίεση και αν δεν σου έχει συμβεί ακόμα, ο καιρός γαρ εγγύς.

Τρείς είναι οι λόγοι για το φαινόμενο αυτό και έχουν λύση (την επόμενη φορά)

Εμφιάλωση πριν την ολοκλήρωση της ζύμωσης.

Μία μη ολοκληρωμένη ή κολλημένη ζύμωση είναι πιθανό να ξυπνήσει μετά την εμφιάλωση και αφού θα έχουν προστεθεί νέα σάκχαρα. Έτσι η πίεση αναπτύσσεται σε υψηλά επίπεδα μέσα στην φιάλη με αποτέλεσμα να μας αφρίσει και να γίνει σαμπάνια κατά το άνοιγμα και να μήν σταματήσει μέχρι να γίνει όλη αφρός ή να εκραγεί στα καλά καθούμενα, με πιθανότητα ατυχήματος. Εξασφαλίστε, παίρνοντας μέτρηση ότι η ζύμωση σας έχει ολοκληρωθεί σε λογική και αναμενόμενη τιμή και είναι σταθερή. Η διακοπή της δραστηριότητας στην αεροπαγίδα είναι απλά μία ένδειξη για το τέλος της ζύμωσης και τίποτα παραπάνω. Μία μικρή διαρροή διοξειδίου είναι ικανή να μας ξεγελάσει. Η πραγματική απόδειξη είναι η ένδειξη του πυκνόμετρου ή διαθλασίμετρου. Δύο ή τρείς μετρήσεις με λίγες μέρες διαφορά θα μας δείξουν ότι το αποτέλεσμα που καταγράψαμε είναι και το τελικό. Δεν εμφιαλώνουμε αν λαμβάνουμε προοδευτικά μικρότερες τιμές και περιμένουμε οι πυκνομετρήσεις να είναι σταθερές. Καμία ζύμωση (η μαγιά) δεν διαβάζει τις οδηγίες χρήσης των κιτ και κατά συνέπεια δεν γνωρίζει ποιά είναι η συνήθης διάρκεια. Λάβετε υπόψη ότι διαφορετικές συνθήκες, όπως χαμηλή θερμοκρασία ή κακή διαχείριση της μαγιάς μπορεί να παρατείνει τον χρόνο ζύμωσης.

Πολλή δεξτρόζη κατά την εμφιάλωση.

Διαβάζετε τις οδηγίες!!! Υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα δεξτρόζης που πρέπει να χρησιμοποιούμε κατά την εμφιάλωση και όχι στην τύχη. Αν δεν υπάρχει πρόχειρο online εργαλείο ή πίνακας να θυμάστε οτι 7 γραμμάρια δεξτρόζης ανά λίτρο μπύρας είναι μία ασφαλής τιμή. Ζυγίζετε την ποσότητα και μην την υπολογίζετε με το μάτι. Διαλύστε καλά την δεξτρόζη σε λίγο βραστό νερό ώστε να είναι και ασφαλής από θέμα μόλυνσης και αφήστε το να κρυώσει για λίγο. Ρίξτε το στον άδειο κάδο που έχετε προετοιμάσει και μεταγγίστε τη μπύρα από πάνω ώστε να ανακατευτεί όσο γεμίζει. Ανακατέψτε απαλά με κυκλικές κινήσεις χωρίς να δημιουργηθεί αερισμός. Εμφιαλώστε.

 

Μόλυνση…

Ο εφιάλτης όλων των ζυθοποιών. Και η λύση εκεί είναι μία. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ. Βακτήρια και άγρια μαγιά είναι ικανή να διασπάσει τα μη ζυμώσιμα σάκχαρα για την μαγιά και να δημιουργήσει μεγάλη πίεση από την δημιουργία επιπλέον ανθρακικού. Ακολουθήστε κάθε κανόνα όσον αφορά τις διαδικασίες απολύμανσης και μην αφήνετε στην τύχη τίποτα. Ό,τι αγγίζει την μπύρα μας ή το πρώιμο γλεύκος μετά την ψύξη πρέπει να είναι καθαρό και να έχει απολυμανθεί. Άσχημη γεύση (φαρμακευτική ή οτιδήποτε άλλο που δεν είναι οικείο) είναι πιθανή έως σίγουρο ότι έχετε πέσει θύμα μόλυνσης.

Απολάυστε το βίντεο παρακάτω

Απάντηση